Mamy również dla Państwa miejsce przy wigilijnym stole, przy którym (oprócz pysznego jedzenia) nie zabrakło też ciekawej rozmowy o wigilijnych tradycjach kulinarnych w Wielkopolsce i nie tylko. – zaprasza Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki.
O tradycjach i zwyczajach wigilijnych, a także potrawach serwowanych podczas wieczerzy rozmawiali goście bardzo interesującego projektu, który miał miejsce w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie. W pięknej scenerii salonu Pałacu odbyła się realizacja nagrania świątecznego koncertu gitarzysty Łukasza Kuropaczewskiego, akordeonisty Macieja Frąckiewicza i perkusisty Bartka Milera. Artyści zaprezentowali utwory między innymi Izaaca Albeniza, Luigiego Boccheriniego czy Tomasa Gubitscha. Nie zabrakło również kolęd. W tej świątecznej atmosferze zgromadzeni goście zasiedli do stołu. W rozmowie poprowadzonej przez Lilianę Kubiak (Instytut Skrzynki) poza muzykami udział wzięli Hanna Ignatowicz (Muzeum Narodowe Rolnictwa w Szreniawie), Witold Wróbel i Zbigniew Kmieć (Polska Akademia Smaku). Nie zabrakło także degustacji wyśmienitych dań wigilijnych przygotowanych przez Bistro Dorota oraz wypieków od Cukierni Kandulski. Całość jako program „Gitarą, nożem i widelcem" jest już dostępny na kanale YouTube RADIO PYRA, na stronie www.smakipowiatupoznanskiego.pl, a także na fanpage’u facebookowym Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Serdecznie zapraszamy do obejrzenia tego niezwykłego muzyczno-kulinarnego wydarzenia.
Koncert został objęty honorowym patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego oraz zrealizowany w ramach statutowego zadania Instytutu Skrzynki - Instytut Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego jakim jest promocja kultury oraz kulinariów powiatu poznańskiego. Sponsorem wydarzenia jest PZU Życie S.A.
Przygotował: Instytut Skrzynki