Kaczkę faszerowaną zaprezentują na Festiwalu Smaków w Ślesinie panie z Miejsko-Gminnej Rady Kobiet w Kleczewie. Wydarzenie odbędzie się 17 i 18 czerwca br. na ślesińskiej plaży.
Festiwal rozpocznie się w sobotę o godzinie 13.00. Barwny korowód uczestników przejdzie z rynku na teren OSiRu, gdzie nastąpi otwarcie imprezy. Swoje stoiska będą miały m.in. gminy z powiatu konińskiego i nie tylko. Nie zabraknie degustacji potraw także z naszej gminy. Panie z rady kobiet przygotowują specjalnie na ten dzień kaczkę faszerowaną (przepis poniżej). Gościem specjalnym ślesińskiego festiwalu będzie kucharz Patryk Dziamski. Na scenie pojawią się zespoły ludowe. Drugi dzień festiwalu upłynie pod znakiem zabaw sportowo-rekreacyjnych z kulinarną nutką.
Kaczka faszerowana - przepis
Z kaczki wielkości 1,80 kg – 2,00 kg usunąć kości.
Nadzienie:
- 1 kg mięsa mielonego (wieprzowego i drobiowego- pół na pół )
- 30 dag wątróbki drobiowej
- 2 bułki kajzerki namoczone w wodzie (odcisnąć)
- 3 pęczki natki pietruszki (posiekać)
- przyprawić solą i pieprzem
Wszystko wymieszać i nadziać kaczkę. Następnie zaszyć lub spiąć i obsznurować całość, zawinąć w papier do pieczenia, ułożyć na blaszce, podlać 1 szklanką wody i piec 2 godziny w temp. 150 o C.
Gdyby woda wyparowała uzupełniać.
Smacznego życzą Panie z Miejsko-Gminnej Rady Kobiet w Kleczewie
Z kaczką do Ślesina
Archiwum