Przełom kwietnia i maja to sprzyjający czas na zbiór mniszka lekarskiego, potocznie zwanego mleczem.
Rosnący na trawnikach, łąkach, przy drogach, traktowany często jako uciążliwy chwast, jest cenioną rośliną leczniczą, znaną już w starożytności i wykorzystywaną w medycynie ludowej.
W zwalczaniu wielu chorób, cukrzycy, miażdżycy, otyłości, dróg żółciowych, wątroby, przeziębieniu i innych wykorzystywana jest cała roślina. Liście mniszka z powodzeniem mogą służyć jako składnik sałatek. Najpopularniejszy jest jednak syrop z kwiatów, zwany inaczej „miodem z mlecza”.
Przygotowaniem syropu zajęły się panie podczas kolejnych warsztatów w Filii Bibliotecznej w Budzisławiu Kościelnym, które odbyły się 30 kwietnia br. W przeddzień warsztatów panie zbierały kwiatostany, które następnie zostały oczyszczone, zalane wodą i zagotowane. Następnego dnia, po odcedzeniu, do pozostałego wywaru dodano cukier i sok z cytryny. Wszystko ponownie zostało zagotowane i odparowane na wolnym ogniu, tak długo, aby uzyskać konsystencję gęstego syropu.
„Miodek” mleczowy smakował wybornie. Zachęcamy wszystkich czytelników do produkcji we własnym zakresie takiego syropu.
Następne spotkanie w Filii Bibliotecznej pod hasłem „powrót do przeszłości” odbędzie się 17 maja br. podczas III Nocy Muzeów. Można będzie wziąć udział w warsztatach wypieku chleba, produkcji masła, sera itp.
Warsztaty – powrót do przeszłości
Archiwum