Prawdziwą ojczyzną ziemniaków jest Ameryka, a do Polski przywędrowały dopiero w XVII wieku z Niemiec. Potrawy z ziemniaków upowszechniły się w polskiej kuchni w XIX wieku, a obecnie robią prawdziwą furorę. Noszą one w zależności od regionu różne nazwy: kartofle, grule, pyry czy pulki. W czasach głodu, kiedy brakowało zboża i maki, ziemniaki były głównym pożywieniem i nosiły wtedy nazwę „chleb nędzarzy”.
Z ziemniaków można przyrządzi niezliczone, nadzwyczaj smaczne potrawy. Najprostszą strawą były ziemniaki pieczone w popiele ognisk. Współcześnie prawdziwy przysmak, to ziemniaki ugotowane w łupinach, czyli „mundurkach”, jadane z solą i świeżym masłem.
Ziemniaki w różnej postaci, np. frytek, placków, klusek itp., stały się z czasem nieodzownym dodatkiem do dań mięsnych i sycących zup.
27 września br. ta popularna bylina była przedmiotem inauguracyjnych jesiennych warsztatów. Główną przyrządzaną potrawą był pyrczok, występujący w całej Polsce pod różnymi nazwami. W trakcie spotkania smakowano również ziemniaków pieczonych w „mundurkach” oraz placków z dodatkiem sosów.
Następne warsztaty odbędą się 25 października, na których uczestnicy będą uczyli się wykonywania kwiatów z papieru. Przeprowadzi je p. Danuta Działakiewcz.
Warsztaty jesienne: pyrczok i inne potrawy z ziemniaków
Archiwum