Wakacje nieodzownie kojarzą się z sezonem ogórkowym. Tym utartym pojęciem określamy czas, w którym korzystamy z dobrodziejstw lata i wyruszamy na zasłużony odpoczynek po intensywnej pracy, pozostawiając gdzieś na uboczu sferę życia publicznego. Wakacje to również okres, w którym w naszych ogródkach dojrzewają warzywa i owoce. Wielu z nas doskonale je później przetwarza. Dżemy, powidła, kiszone ogórki zapełniają później spiżarnie i piwnice gospodarstw domowych.
W przetwórstwie warzyw bardzo ważną rolę odgrywa ogórek. I to jemu poświęcone były pierwsze letnie warsztaty, które odbyły się 17 lipca br. w Filii Bibliotecznej i Izbie Pamięci Wsi, Młynarstwa i Rolnictwa w Budzisławiu Kościelnym. Spotkanie rozpoczęło się od tradycyjnego kiszenia ogórków w garnkach kamiennych i słojach. Następnie uczestniczki warsztatów mówiły o swoich doświadczeniach w przetwarzaniu ogórków i wymieniały się przepisami. Warzywo to bowiem doskonale nadaje się na różne sałatki, których smak i aromat można było poczuć, degustując przyniesione przez panie przetwory. Smakowano więc ogórki połączone z cebulą, papryką, marchewką, goździkami, chili, w zalewie octowej, miodowej itp. Walory smakowe ogórkowych przetworów podkreślił upieczony domowymi sposobami chleb podawany ze smalcem i masłem.
Kolejne spotkanie odbędzie się 2 sierpnia i poświęcone będzie przetworom owocowym.
Warsztaty letnie: sezon ogórkowy w pełni
Archiwum