Wędrujące z języka specjalistycznego do potocznego, słowo carving etymologicznie związane jest z językiem angielskim i używa się go jako określenie cięcia, rzeźbienia, wycinania. Dekorowanie potraw, zwłaszcza owoców, pochodzi z kultury Dalekiego Wschodu, W krajach takich jak Chiny, Tajlandia czy Japonia sztuka podawania posiłków była szczególnie pielęgnowana.
Za ojczyznę carvingu uchodzi Tajlandia, gdzie tworzenie kunsztownych form ze składników spożywczych uznawane zostało za dziedzictwo narodowe i kultywowana w sposób masowy, aczkolwiek pierwocin zabawy z formą danie i sposobem podania można się doszukiwać już w starożytnej kuchni rzymskiej.
Według ustaleń specjalistów carving w Polsce zaczął się kształtować od roku 2004. Od tego momentu jest to coraz dynamiczniej rozwijająca się sztuka kulinarna.
Żeby wykonać fantazyjne motywy w owocach i warzywach niezbędny jest zestaw specjalnych noży o różnych kształtach, nożyc i łyżeczek. Akcesoria te powinna być wyposażona nowoczesna polska kuchnia.
W piątek, 15 marca, panie wyposażone w podstawowe akcesoria i zaopatrzone w warzywa i owoce, po obejrzeniu stosownych książek i instruktażowych filmów, rozpoczęły dekoracyjne krojenie i rzeźbienie. Pomysłowości pań nie było końca. Pod czujnym okiem mam świetnie radziły sobie również dzieci. Efektem warsztatów były prawdziwe warzywne i owocowe cuda.
Informujemy, że następne warsztaty odbędą się 22 marca, podczas których wykonywana będzie tradycyjna palma wielkanocna.
Carving w Filii Bibliotecznej w Budzisławiu Kościelnym
Archiwum