Tradycyjne potrawy i wypieki świąteczne znów staną się obiektem zainteresowania ekspertów kapituły w kolejnej edycji konkursu „Na wigilijnym stole 2024”. Uczestnikami mogą być koła gospodyń wiejskich, restauracje i inne obiekty gastronomiczne (w tym cukiernie, piekarnie), uczniowie szkół gastronomicznych z województwa wielkopolskiego. Podobnie jak w roku ubiegłym w szranki staną także w odrębnej kategorii wina z wielkopolskich winnic.
Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do 12 grudnia 2024 r. włącznie. Z gotowym daniem lub wigilijną przekąską należy się udać w niedzielę, 15 grudnia w godz. 10.00-11.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie. Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres muzeum – szczegóły znaleźć można w regulaminie konkursu, który wraz z wzorem formularza konkursowego dostępny jest na stronie organizatora konkursu: www.instytutskrzynki.pl.
Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 rodzaje potraw i max. 3 rodzaje wypieków (łącznie 6 zgłoszeń). Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych. Dodatkowo pierniki oceniać będzie kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego.
Potrawy i wypieki należy dostarczyć gotowe do degustacji w liczbie co najmniej 7 porcji degustacyjnych (dla 7-osobowej kapituły). W razie konieczności organizatorzy zapewniają na miejscu możliwość podgrzania potraw podawanych na ciepło. Ocena potraw i wypieków zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 11.30-13.00.
W przypadku win wymagana jest minimum 1 butelka dla każdego zgłoszenia, przy czym jedna winnica może zgłosić maksymalnie 4 rodzaje wina. Zgłoszenia należy przesyłać na dwa adresy: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl oraz redakcja@trybuszon.pl do 10 grudnia 2024 r. włącznie, a zgłaszane wina należy dostarczyć (osobiście lub kurierem) na adres: Explanator / Trybuszon; ul. Kościelna 30 lok. 59; 60-538 Poznań z dopiskiem: Konkurs „Na wigilijnym stole - Wina z Wielkopolskich Winnic”. Ocena win odbędzie się najpóźniej w dniu 14 grudnia.
Wyniki konkursu we wszystkich kategoriach zostaną ogłoszone na scenie imprezy w Muzeum w Szreniawie w godzinach popołudniowych oraz będą udostępnione na stronach i fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz stronie Instytutu Skrzynki, który jest głównym organizatorem wydarzenia i sponsorem nagród finansowych. Grand Prix w każdej z czterech kategorii to czek o wartości 500 zł.
Przyznane zostaną także pierwsze, drugie i trzecie miejsca w każdej z kategorii oraz tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024” wyróżnionym daniom, wypiekom i winom z powiatu poznańskiego.
Ze wszystkich pierników zgłoszonych (bez względu na kategorie) niezależna Dziecięca Kapituła wybierze te najlepsze i przyzna trzy tytuły: złote, srebrne i brązowe „Piernikowe serduszka”.
Ponadto w kategorii dot. win, poza nagrodą Grand Prix, kapituła dokona dodatkowego podziału i wyróżni wina I, II i III miejscem (złotym, srebrnym i brązowym medalem) oraz wyróżnieniami wg podziału na podkategorie: wina czerwone wytrawne i półwytrawne; czerwone półsłodkie i słodkie; wina białe wytrawne i półwytrawne; wina białe półsłodkie i słodkie; wina różowe oraz wina musujące.
Laureaci nagród w kategorii win otrzymają też specjalne, limitowane etykiety medalowe do oznakowania swoich nagrodzonych produktów.
Konkurs odbywa się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (jarmark trwa dwa dni 14-15.12.2024 r.). Jest to ważny punkt na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także te kulinarne.
Wytrawne smakołyki, słodkości i regionalne wina – ruszyły zapisy w regionalnym konkursie kulinarnym „Na wigilijnym stole 2024”
Tradycyjne potrawy i wypieki świąteczne znów staną się obiektem zainteresowania ekspertów kapituły w kolejnej edycji konkursu „Na wigilijnym stole 2024”. Uczestnikami mogą być koła gospodyń wiejskich, restauracje i inne obiekty gastronomiczne (w tym cukiernie, piekarnie), uczniowie szkół gastronomicznych z województwa wielkopolskiego. Podobnie jak w roku ubiegłym w szranki staną także w odrębnej kategorii wina z wielkopolskich winnic.
Aby wziąć udział w konkursie należy wypełnić formularz zgłoszeniowy i przesłać go na adres kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl do 12 grudnia 2024 r. włącznie. Z gotowym daniem lub wigilijną przekąską należy się udać w niedzielę, 15 grudnia w godz. 10.00-11.00 do Pałacu na terenie Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno Spożywczego w Szreniawie. Istnieje także możliwość przesłania zgłaszanych produktów pocztą lub kurierem na adres muzeum – szczegóły znaleźć można w regulaminie konkursu, który wraz z wzorem formularza konkursowego dostępny jest na stronie organizatora konkursu: www.instytutskrzynki.pl.
Każdy uczestnik może zgłosić max. 3 rodzaje potraw i max. 3 rodzaje wypieków (łącznie 6 zgłoszeń). Punkty przyznawać będzie kapituła ekspertów kulinarnych. Dodatkowo pierniki oceniać będzie kapituła dziecięca reprezentująca najmłodsze pokolenie mieszkańców powiatu poznańskiego.
Potrawy i wypieki należy dostarczyć gotowe do degustacji w liczbie co najmniej 7 porcji degustacyjnych (dla 7-osobowej kapituły). W razie konieczności organizatorzy zapewniają na miejscu możliwość podgrzania potraw podawanych na ciepło. Ocena potraw i wypieków zgłoszonych do konkursu odbędzie się w godzinach 11.30-13.00.
W przypadku win wymagana jest minimum 1 butelka dla każdego zgłoszenia, przy czym jedna winnica może zgłosić maksymalnie 4 rodzaje wina. Zgłoszenia należy przesyłać na dwa adresy: kontakt@smakipowiatupoznanskiego.pl oraz redakcja@trybuszon.pl do 10 grudnia 2024 r. włącznie, a zgłaszane wina należy dostarczyć (osobiście lub kurierem) na adres: Explanator / Trybuszon; ul. Kościelna 30 lok. 59; 60-538 Poznań z dopiskiem: Konkurs „Na wigilijnym stole - Wina z Wielkopolskich Winnic”. Ocena win odbędzie się najpóźniej w dniu 14 grudnia.
Wyniki konkursu we wszystkich kategoriach zostaną ogłoszone na scenie imprezy w Muzeum w Szreniawie w godzinach popołudniowych oraz będą udostępnione na stronach i fanpage Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” oraz stronie Instytutu Skrzynki, który jest głównym organizatorem wydarzenia i sponsorem nagród finansowych. Grand Prix w każdej z czterech kategorii to czek o wartości 500 zł.
Przyznane zostaną także pierwsze, drugie i trzecie miejsca w każdej z kategorii oraz tytuły za „Najlepszy Smak Powiatu Poznańskiego 2024” wyróżnionym daniom, wypiekom i winom z powiatu poznańskiego.
Ze wszystkich pierników zgłoszonych (bez względu na kategorie) niezależna Dziecięca Kapituła wybierze te najlepsze i przyzna trzy tytuły: złote, srebrne i brązowe „Piernikowe serduszka”.
Ponadto w kategorii dot. win, poza nagrodą Grand Prix, kapituła dokona dodatkowego podziału i wyróżni wina I, II i III miejscem (złotym, srebrnym i brązowym medalem) oraz wyróżnieniami wg podziału na podkategorie: wina czerwone wytrawne i półwytrawne; czerwone półsłodkie i słodkie; wina białe wytrawne i półwytrawne; wina białe półsłodkie i słodkie; wina różowe oraz wina musujące.
Laureaci nagród w kategorii win otrzymają też specjalne, limitowane etykiety medalowe do oznakowania swoich nagrodzonych produktów.
Konkurs odbywa się podczas dorocznego Jarmarku Bożonarodzeniowego w Muzeum Narodowym Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie (jarmark trwa dwa dni 14-15.12.2024 r.). Jest to ważny punkt na Szlaku Kulinarnym „Smaki Powiatu Poznańskiego”. Jarmark rozpowszechnia nie tylko świąteczne tradycje kulinarne naszego regionu, ale także te kulinarne. Na uczestników wydarzenia co roku czeka wiele atrakcji, dlatego już dziś zachęcamy, by wpisać rodzinny wypad na jarmark do kalendarza.
Konkurs odbywa się przy współpracy: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna z siedzibą w Poznaniu, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy z siedzibą w Poznaniu, Kwartalnika Trybuszon, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu oraz Lokalnej Grupy Działania ŻRÓDŁO.
Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Serdecznie zapraszamy!
Przygotował: Instytut Skrzynki
Na uczestników wydarzenia co roku czeka wiele atrakcji, dlatego już dziś zachęcamy, by wpisać rodzinny wypad na jarmark do kalendarza.
Konkurs odbywa się przy współpracy: Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska z siedzibą w Poznaniu, Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku z siedzibą w Poznaniu, Sieci Culinary Heritage Europe, Stowarzyszenia Poznańska Lokalna Organizacja Turystyczna z siedzibą w Poznaniu, Wielkopolskiego Stowarzyszenia Winiarzy z siedzibą w Poznaniu, Kwartalnika Trybuszon, Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu, TOP AGRAR Polska, Ogólnopolskiego Cechu Rzeźników – Wędliniarzy – Kucharzy z siedzibą w Poznaniu oraz Lokalnej Grupy Działania ŻRÓDŁO.
Konkurs odbywa się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Serdecznie zapraszamy!
Przygotował: Instytut Skrzynki