Pyra ma szczególne znaczenie w tradycji kulinarnej Wielkopolski. Jest ona podstawą wielu regionalnych dań. Chcąc podkreślić znaczenie ziemniaka w kulturze Wielkopolski Samorząd Województwa Wielkopolskiego po raz kolejny ogłasza konkursu „Na największą wielkopolską pyrę oraz potrawę z pyry”. Konkurs odbędzie się w dwóch kategoriach: na potrawę z pyry oraz - na największą wielkopolską pyrę.
Finał Konkursu odbędzie się w dniu 12 października 2024 r. w sali sportowej przy Szkole Podstawowej im. M. Dąbrowskiej w Grodźcu (województwo wielkopolskie, powiat koniński).
Komisja Konkursu:
- w przypadku oceny potrawy będzie brała pod uwagę: walory smakowe i zapachowe, związek potrawy z regionem oraz sposób podania,
- w przypadku oceny najwiekszej wielkopolskiej pyry głównym kryterium będzie waga pyry.
Rozstrzygnięcie Konkursu oraz wręczenie nagród nastąpi w dniu Finału Konkursu. Kapituła konkursu wyłoni laureatów I, II i III miejsca w obydwu kategoriach oraz do 10 wyróżnionych uczestników w kategorii konkurs na potrawę z pyry. Otrzymają oni nagrody finansowe, których wielkość określa regulamin konkursu.
Więcej informacji na https://www.umww.pl/konkurs-na-najwieksza-wielkopolska-pyre-oraz-potrawe-z-pyry