Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił nowy jesienny konkurs pn. „Domowe przetwory w kolorach jesieni – konkurs na przepis ze zdjęciem”. Celem konkursu jest dokumentacja tradycyjnych i nowoczesnych domowych sposobów utrwalania żywności oraz ich szeroka popularyzacja. Dla autorów najciekawszych przepisów przewidziane są nagrody pieniężne.
Jesień to czas robienia zapasów na zimę. W tym okresie wiele osób sięga do domowych receptur na sprawdzone przetwory. To idealny moment, aby pozyskać te przepisy i udokumentować zwyczaj robienia domowych zapasów.
Zadaniem uczestników konkursu jest podzielenie się swoimi przepisami na dżemy, marmolady, kompoty, pikle albo soki.
Konkurs jest skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, sadowników, gospodarstw domowych, społeczności lokalnych, Gminnych Ośrodków Kultury, Regionalnych Ośrodków Kultury, lokalnych klubów i świetlic, szkół rolniczych i gastronomicznych.
Organizatorzy konkursu czekają na przepisy i zdjęcia jesiennych przetworów do 6 grudnia 2020 roku.
Konkurs jest skierowany do Kół Gospodyń Wiejskich, sadowników, gospodarstw domowych, społeczności lokalnych, Gminnych Ośrodków Kultury, Regionalnych Ośrodków Kultury, lokalnych klubów i świetlic, szkół rolniczych i gastronomicznych.
Organizatorzy konkursu czekają na przepisy i zdjęcia jesiennych przetworów do 6 grudnia 2020 roku.
Ocenie będą podlegać: oryginalność przepisu, wpisanie się przepisu w cele i idee konkursu oraz jakość i estetyka zdjęcia przedstawiającego efekt końcowy.
Zgłoszenia do Konkursu należy przesyłać na adres: kulinaria@nikidw.edu.pl na zasadach wskazanych w regulaminie.
Więcej informacji można znaleźć na stronie Organizatora: www.nikidw.edu.pl