Słodkie arcydzieła stanęły do konkursu na wielkanocną babkę. Do flii bibliotecznej w Budzisławiu Kościelnym zgłosiło się 19 mieszkańców, którzy przynieśli swoje wypieki. To był już siódmy konkurs na ciasto wielkanocne. Tym razem o miano najlepszej rywalizowały okazałe baby.
Babki wielkanocne to królowe wśród świątecznych wypieków. Dawniej powstawały według bardzo skomplikowanych i bogatych reseptur. Do ich przygotowania potrzeba było nawet kopy jaj, kwarty masła, najlepszej mąki oraz wielu aromatycznych dodatków. Dzisiaj przepisy są skromniejsze, ale wypieki przepyszne, o czym przekonała się komisja konkursu na wielkanocną babę w Budzisławiu Kościelnym. Wybór najlepszej był bardzo trudny. Podkreślono talent kulinarny i artystyczny wszystkich twórców tych słodkości. Pierwsze miejsce zdobyła Jolanta Szygenda, drugie Kamila Dybikowska, trzecie Marlena Stępczyńska. Nagrodę specjalną jury w składzie: Magdalena Siupa, Teresa Fekner i Ewa Pogorzały, przyznało Bartoszowi Chatkowskiemu – jedynemu „rodzynkowi” w konkursie.