Knysze z mięsem i zasmażaną kapustą zostały wyróżnione przez głównego szefa kuchni sieci Hoteli Pietrak na Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej, na którym wspólnie z koleżankami z KGW z Dankowa reprezentowałyśmy gminę Kleczew oraz powiat koniński. Festiwal odbył się 17 września br. w Gnieźnie. Nasza obecność na Festiwalu była nieprzypadkowa. Zwyciężyłyśmy „pączkami kruszynki”, w konkursie „Pierwszego ciacha powiatu konińskiego”, który odbył się podczas Wielkiego Ruszenia Gmin Powiatu Konińskiego w lipcu br. Za pączki otrzymałyśmy Berło Gospodyń Wiejskich wręczone przez Senatora Ireneusza Niewiarowskiego oraz zaproszenie do udziału w Festiwalu. Podczas Festiwalu 7-osobowa „drużyna” Pań brała udział w dwóch konkursach: o nagrodę dziennikarzy - z pączkami, sernikiem tradycyjnym oraz kolorowym, łazankami, smalcem z wątróbką i jabłkiem oraz w gotowaniu na żywo, gdzie w czasie 45 minut musiałyśmy przygotować knysze z mięsem i zasmażaną kapustą. I to właśnie knysze przyniosły nam zwycięstwo. Otrzymałyśmy Certyfikat, zaproszenie na weekend we dwoje do Hotelu Pietrak w Wągrowcu, a największym wyróżnieniem jest wprowadzenie naszego dania do menu restauracji Hoteli Pietrak.
W imieniu KGW w Dankowie składam serdeczne podziękowania Burmistrzowi GiM Kleczew, pracownikom Miejsko – Gminnego Ośrodka Kultury w Kleczewie oraz swojej festiwalowej drużynie za wsparcie, wkład pracy, poświęcony czas i zaangażowanie podczas festiwalu.
Organizatorami Festiwalu byli:
- Senatorowie RP z Województwa Wielkopolskiego
- Starostwo Powiatowe w Gnieźnie
- Urząd Miejski w Gnieźnie
- Sieć Hoteli Pietrak
Irena Arend
Przewodnicząca KGW w Dankowie