Występy lokalnych artystów, konkursy kulinarne czy degustacja potraw to tylko niektóre z atrakcji, jakie przygotowano w ramach pierwszego Festiwalu Kół Gospodyń Wiejskich Powiatu Konińskiego, który odbędzie się 6 października w hali widowiskowo – sportowej w Golinie. Na wydarzenie zapraszają Starosta Koniński Katarzyna Fryza oraz Burmistrz Goliny Mirosław Durczyński.
Gwiazdą wieczoru będzie artysta kabaretowy - Jerzy Kryszak, a gościem specjalnym Katarzyna Bosacka, która równocześnie będzie pełnić funkcję jurora w kulinarnych konkursach.
W imprezie wezmą udział Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu konińskiego, które przygotują potrawy przede wszystkim z produktów zbożowych. Wezmą one również udział w konkursach na samodzielny wypiek chleba, najsmaczniejszą potrawę z kaszy czy najładniejsze stoisko.
Celem imprezy jest aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich z naszego regionu, a także kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z domowym wypiekaniem chleba, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, pielęgnowanie szacunku dla chleba, propagowanie spożycia pełnowartościowego pieczywa, wytworzonego z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod i przekazywanie ich młodemu pokoleniu.
Patronat nad wydarzeniem objął Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.
Gwiazdą wieczoru będzie artysta kabaretowy - Jerzy Kryszak, a gościem specjalnym Katarzyna Bosacka, która równocześnie będzie pełnić funkcję jurora w kulinarnych konkursach.
W imprezie wezmą udział Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu konińskiego, które przygotują potrawy przede wszystkim z produktów zbożowych. Wezmą one również udział w konkursach na samodzielny wypiek chleba, najsmaczniejszą potrawę z kaszy czy najładniejsze stoisko.
Celem imprezy jest aktywizacja Kół Gospodyń Wiejskich z naszego regionu, a także kultywowanie polskiego dziedzictwa kulturowego związanego z domowym wypiekaniem chleba, dbałość o poczucie tożsamości kulturowej, pielęgnowanie szacunku dla chleba, propagowanie spożycia pełnowartościowego pieczywa, wytworzonego z zastosowaniem tradycyjnych składników i metod i przekazywanie ich młodemu pokoleniu.
Patronat nad wydarzeniem objął Wicemarszałek Województwa Wielkopolskiego Krzysztof Grabowski.