W powiecie poznańskim i Wielkopolsce stoły wigilijne są bogate – udowodnili to uczestnicy konkursu na świąteczne przepisy kulinarne. Wśród zgłoszonych dań i przekąsek królowały pierniki i pierniczki i inne słodkości, ale nie zabrakło postnych pierogów czy wyśmienitych ryb.
Kapituła konkursowa wyłoniła zwycięzców:
I miejsce (nagroda 500 złotych) – menu wigilijne od Koła Gospodyń Wiejskich w Mirosławiu, gm. Ujście
II miejsce (nagroda 300 zł) - pełne menu wigilijne od Julii Panufnik ze Słupcy
III miejsce (nagroda 200 zł) – przepis na strudel od Elizy Krzeszkiewicz ze Skrzynek, gm. Kórnik.
Wyróżniono także „Pierniczki z pyrą” Katarzyny Radlińskiej z Poznania oraz "Świąteczną fasolę” Wiesława Sałkiewicza z Poznania, którzy otrzymają zestaw upominków od Instytutu Skrzynki – organizatora konkursu oraz Powiatu Poznańskiego.
Wybrane przepisy zostaną zamieszczone na stronie Szlaku Kulinarnego „Smaki Powiatu Poznańskiego” i będzie można w przyszłości przygotować dania wigilijne zgodnie z ich recepturami – informuje Jan Babczyszyn, p.o. Dyrektora Instytutu Skrzynki - Instytutu Dokumentacji, Rozwoju i Promocji Dziedzictwa Kulturowego i Kulinarnego Powiatu Poznańskiego.
Celem konkursu była promocja wigilijnych tradycji kulinarnych naszego regionu. Konkurs odbywał się przy współpracy: Muzeum Narodowego Rolnictwa i Przemysłu Rolno-Spożywczego w Szreniawie, Stowarzyszenia Slow Food Wielkopolska oraz Stowarzyszenia Polska Akademia Smaku. Wydarzenie odbyło się pod Honorowym Patronatem Starosty Poznańskiego Jana Grabkowskiego.
Tekst: Instytut Skrzynki